Alaselkäkipu oireyhtymä (LBP)
Alaselkäkipu (LBP) on epidemia, joka on yleistynyt ja vammauttaa globaalisti nopeammin kuin mikään muu sairaus. LBP on poikkeuksellisen yleinen, josta uskotaan kärsivän noin 80 prosenttia työikäisestä väestöstä jossakin elämän vaiheessa. Tämä on sekä kallista että turhauttavaa. Toivoa on kuitenkin olemassa, konservatiivisten hoitomuotojen muodossa.
Lähivuosina uskotaan, että 9-12% eli 650 miljoonaa yksilöä maailmanlaajuisesti kärsii LBP oireyhtymästä ja 23,2% väestöstä kokee kuukauden yhtäjaksoista kipua jossain elämän vaiheessa. Kivulias oireiden puhkeaminen alkaa tyypillisesti jo noin kahdenkymmenen vuoden iässä ja oireilee yleisesti ennen 40 ikävuotta. LBP vaikuttaa sekä miehiin ja naisiin, kuitenkin tilastollisesti esiintyvyys on suurempaa naisilla, erityisesti raskaana olevilla.
Alaselkäkipu on diagnosoitu johtuvan pääasiassa joko akuutista traumasta tai epäterveistä elämäntavoista. Jännitys tai asentovirheet vaikuttavat lihaksiin ja luukudoksiin alaselän alueella selkärangan ympärillä. Tämä tarkoittaa pullistumaa välilevyissä tai hermopinnettä alueella jossa selkärankaa tuetaan. Ulkoinen kuormitus tai väärä selän asento nostettaessa voi aiheuttaa myös vahinkoa.
Kudoksen vaurioita aiheutuu voimankäytöstä, kroonisista sairauksista, lihavuudesta, heikentyneestä sydämen toiminnasta, heikosta ravinnosta tai tupakoinnista. Oireet vaihtelevat tapauskohtaisesti epämukavuuden tunteena muutamasta päivästä pitkäaikaisiin kroonisiin kiputiloihin ja voivat kestää useita kuukausia.
LBP on enemmän kuin kipua, se on yleisin syy työkyvyttömyyteen alle 45-vuotiailla. Lisäksi se on suurin työkyvyttömyyteen liittyvä työkyvyttömyyseläkkeen aiheuttaja. Kustannukset kasvavat noin 20% vuosikymmenessä. Tällä on vaikutusta jo yritysten kannattavuuteen.
Oireyhtymän uusiutui 25-33%:lla potilaista vuoden kuluttua ensimmäisestä hoidosta. Lääkinnällisillä hoidoilla voi olla haitallisia sivuvaikutuksia sekä suuria taloudellisia kustannuksia. LBP:n ennaltaehkäisyyn ja hoitoon – kotona ja työpaikalla – suositellaan aktiivisuuteen perustuvia menetelmiä.
Toimenpiteet
Kävely lisää selkärangan vakautta ja vahvistaa lihaksia jotka pitävät kehon pystyasennossa. Kävely yhdessä säännöllisen venyttelyn kanssa parantaa hoidon vaikutusta. Kävely lujittaa luun tiheyttä ja lievittää kipua. Myös mahdollinen painon aleneminen vähentää selkäkipua. Jokainen säännöllinen harjoittelu vaikuttaa painonhallinnassa yksilön ikääntyessä ja aineenvaihdunnan hidastuessa.
Työergonomian alueella on suositeltavaa ottaa käyttöön nostettava työpöytä joka mahdollistaa seisovan työasennon. Aktiiviset työpisteet, joissa työvälineiden sijoittelu on mietitty siten että istuminen keskeytyy useita kertoja työpäivän aikana vähentää selvästi kiputilojen kestoaikoja.